Δημοτικό Σχολείο Φούρνων, Κορσεών - Σάμος

15 Απριλίου 2024

Ευχαριστώ θερμά το Δημοτικό Σχολείο Φούρνων και την Προϊσταμένη του, κυρία Θάλεια Κόνδυλα, για την ευγενική τηςπρόσκληση.

Διαδικτυακή αφήγηση παραμυθιού: «Ο Γαλαζούλης που ‘‘ένιωθε’’ τους άλλους!»

Βασικός σκοπός του παραμυθιού «Ο Γαλαζούλης που ‘‘ένιωθε’’ τους άλλους!» είναι να κατανοήσουν τα παιδιά ότι κανένα συναίσθημα δεν είναι κακό και όλα είναι φυσιολογικά. Πάνω από όλα όμως, να εμπεδώσουν τι σημαίνει ενσυναίσθηση και ποια είναι η αξία της.

Άραγε, ο ήρωας του παραμυθιού, ο Γαλαζούλης, που έμοιαζε με μαρκαδόρο, θα μπορέσει να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν τι σημαίνει να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να τον καταλαβαίνεις; Οι υπόλοιποι συμμαθητές του, στο Τσαντοσχολειό, που έμοιαζαν με μολύβια, ξύστρες, γόμες, ξυλομπογιές, τετράδια και μπλοκ ζωγραφικής πώς θα αντιδράσουν όταν ξεσπάσει μεγάλος τσακωμός ανάμεσά τους; Η δασκάλα τους, η κυρία Ριγωτή, τι ρόλο θα παίξει;

Μετά την ολοκλήρωση της αφήγησης του παραμυθιού, ρώτησα τα παιδιά τη γνώμη τους σχετικά με όσα συνέβησαν στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, ανοίγοντας έτσι μια εποικοδομητική συζήτηση για την αξία της ενσυναίσθησης.
Για παράδειγμα, «Πώς νομίζεις ότι νιώθει τώρα αυτός ο ήρωας;», «Γιατί λες να νιώθει έτσι;», «Εσύ πώς θα ένιωθες στην θέση του;».

Οι μαθητές έδωσαν ενδιαφέρουσες απαντήσεις και συμπέραναν ότι υπάρχουν κι άλλες οπτικές γωνίες για να δει κάποιος μία κατάσταση πέρα από τη δική μας, αρκεί να μπορούμε να νιώθουμε πώς αισθάνεται το άλλο άτομο και να μην το αγνοούμε. Οπότε θα καταφέρνουμε είτε να του συμπαραστεκόμαστε στη λύπη του είτε να χαιρόμαστε με τη χαρά του.

Τέλος, εμπνεύστηκαν από τους χάρτινους ήρωες του παραμυθιού και δημιούργησαν υπέροχες ζωγραφιές, για τις οποίες επιβραβεύτηκαν όλοι με επαίνους.

Το σημαντικότερο; Μέσα από την ιστορία του Γαλαζούλη κατάλαβαν ότι καλλιεργώντας την ενσυναίσθησή τους θα χτίζουν υγιείς κι ανθεκτικές σχέσεις που θα τους χαρίσουν την ευτυχία.