Η συγγραφέας, Σταυρούλα Βενιέρη, μιλά για τον Μαγικό Κόσμο των Παραμυθιών

22 Φεβρουαρίου 2024

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Κακαβά και την κα Κατερίνα Καράμπελα, μέλος της Επιτροπής Λέσχης, Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος & Αρχισυντάκτρια στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Lifespeed.gr, για την ιδιαίτερη τιμή της πρόσκλησης να είμαι μία από τις εισηγήτριες στην Εκδήλωση για το Παιδικό Βιβλίο της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, με τίτλο: “ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ”, στην υπέροχη  Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας “Θοδωρής Ψαλιδόπουλος”.

Λίγα λόγια από την ομιλία μου για τον Μαγικό Κόσμο των Παραμυθιών:
«Η γοητεία του παραμυθιού βρίσκεται στον τρόπο που εκείνο καλύπτει την εσωτερική μας φύση με τις άπειρες ηθικές, ψυχικές και πνευματικές ιδιότητες. Είναι η βαθύτερη αναζήτηση για το νόημα της ζωής.

Πιστεύω λοιπόν, ότι τα παραμύθια μας αφορούν όλους! Έχουν διαχρονική εμβέλεια και αποτελούν έναν τρόπο έκφρασης ιδεών.
Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των διλημμάτων ενός παιδιού στον δρόμο του προς την ενηλικίωση. Μπορούν ακόμη να υποβοηθήσουν τους ενήλικες να ξεπεράσουν κάποια ψυχολογικά προβλήματα.

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, ο οποίος υπήρξε ο εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας, έλεγε ότι: “Στα παραμύθια η ψυχή διηγείται την ιστορία της”.
Πραγματικά, η αξία των παραμυθιών είναι αναμφισβήτητα διδακτική. Τα σύμβολα αποτελούν κλειδί για την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Το σύμβολο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο έκφρασης του άγνωστου και ασυνείδητου. Όταν συνειδητοποιήσουμε το βαθύτερο νόημα του παραμυθιού, τότε μπορούμε πολύ πιο εύκολα να αντιμετωπίσουμε τις ασυνείδητες σκέψεις και τις φοβίες μας.

Οι ενήλικες έχουμε την τάση να εκλαμβάνουμε στην κυριολεξία τα πράγματα που λέγονται στα παραμύθια. Τα παιδιά απεναντίας, τα εκλαμβάνουν διαισθητικά και εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα».

Μαγικό Κόσμο των Παραμυθιών 1