Αντώνης Αλεβιζόπουλος

Αντώνης Αλεβιζόπουλος - Βιογραφικό

Ο Αντώνης Αλεβιζόπουλος γεννήθηκε στην Χριστιανούπολη Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και έφυγε για τα Φιλιατρά στα οποία τελείωσε τις σπουδές του στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στην συνέχεια ανέβηκε στην Αθήνα για ανώτερες σπουδές όπου φοίτησε και τελείωσε την Ανωτέρα Υγειονομική Σχολή Αθηνών στο τμήμα των Εποπτών Δημόσιας Υγείας. Μετά φοίτησε στις Σχολές Δοξιάδη στο τμήμα Γραφικών Τεχνών με καθηγητές τον ζωγράφο Ηλία Δεκουλάκο και τον Χαράκτη Τάσο Αλεβίζο, όπου στο δεύτερο έτος διέκοψε τις σπουδές του γιατί διορίστηκε στο Υγειονομικό Κέντρο του Νομού Ηλείας στην Πελοπόννησο.

Εκεί έμεινε μέχρι το 1967 και κατόπιν απολύθηκε αμέσως με την ανάληψη της ηγεσίας του κράτους από την Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Η απόλυση του έγινε αφορμή να φύγει από την Ελλάδα και να μετακομίσει στην Κύπρο γενέτειρά της μετέπειτα συζύγου του. Στην Κύπρο έμεινε μέχρι το 1974 που έγινε η Τουρκική εισβολή στην οποία έλαβε μέρος κατά την εμπόλεμη κατάσταση. Εκεί διδάχτηκε τα μυστικά της Βυζαντινής Αγιογραφίας, από έναν εξαίρετο Μοναχό Αγιογράφο.

Το εικαστικό του έργο κινείται σε ρεαλιστικά πλαίσια με την πρόθεση της Φωτορεαλιστικής απόδοσης στους πίνακές του, μια τάση που την περίοδο εκείνη (πρώτη περίοδος), τον εξέφραζε απόλυτα. Στην ανήσυχη – εικαστικά – ζωή του και συνεχή αναζήτηση του και επηρεασμένος από την άνθιση την εποχή εκείνη του Σουρεαλισμού, δοκίμασε τις εικαστικές του δυνάμεις ακολουθώντας αυτή την τάση, που θα είναι η δεύτερη εικαστική περίοδος του, χωρίς παράλληλα να ξεχάσει τον φωτορεαλισμό, επειδή σε όλους τους μετέπειτα πίνακές του χρησιμοποιεί σε όλα τα στοιχεία που αποτελούν τις συνθέσεις του, ρεαλιστικά στοιχεία.

 

Ξεπερνώντας και την τάση του Σουρεαλισμού που είχε καθιερώσει στην τρίτη περίοδο του και στην προσπάθεια του να καταλήξει στο τελικό εικαστικό ρεύμα που θα μείνει μέχρι και σήμερα μεταπήδησε στον Ρομαντισμό επειδή ωθήθηκε και από τις συγκυρίες της εποχής πολιτικές και μεταναστευτικές συγκυρίες. Θεώρησε και θεωρεί ακόμα και σήμερα ότι αυτή η περίοδος ήταν και εξακολουθεί να είναι η καλύτερη της εικαστικής του διαδρομής.

Οι καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πάρα πολλές εκθέσεις ατομικές και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις. Στην Κύπρο πραγματοποίησε τέσσερις ατομικές και είχε πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές. Οι δύο πρώτες ατομικές του εκθέσεις έγιναν στην πόλη που διέμενε στην Λάρνακα Κύπρου και στην αίθουσα δεξιώσεων και εκθέσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Τέσσερα Φανάρια». Την Τρίτη ατομική του την παρουσίασε στην αίθουσα εκθέσεων του «ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ» και την τέταρτη ατομική του την παρουσίασε στο κοινό της Λευκωσίας στην αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου LIDRA PALLAS.

Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Κύπρο στην Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου και σε ιδιωτικές συλλογές, όπως και σε συλλογές του εξωτερικού Αγγλία-Ολλανδία-Γερμανία και Βέλγιο.

Το 1974 και μετά το τέλος της Τουρκικής εισβολής επανήλθε στην Ελλάδα αφού ήδη είχε πέσει η χούντα, εγκαταστάθηκε στο Αιγάλεω που έμενε και ο αδελφός του και παραμένει μέχρι σήμερα. Εργάστηκε πάλι στο Υπουργείο Υγείας σαν Επόπτης Δημόσιας Υγείας αφυπηρετώντας το 2005, υποβάλλοντας αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση επειδή πνιγόταν που δε μπορούσε να ζωγραφίζει τις ώρες που ήθελε και όταν είχε έμπνευση.

Στην Ελλάδα πραγματοποίησε τέσσερις ατομικές εκθέσεις, την πρώτη από αυτές την παρουσίασε στον «Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής», την δεύτερη στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος», την Τρίτη σε αίθουσα του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός» στην Αθήνα και την τέταρτη στο «Κέντρο Τέχνης 8 ΔΥΤΤΙΚΑ» στο Αιγάλεω. Στην Αθήνα εκτός από τις ατομικές του εκθέσεις, έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές όπως : Με τον «Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Σύλλογο Αιγάλεω» στις εξής εκθέσεις: Μια έκθεση η οποία έγινε στην αίθουσα “Μαυροθαλασσίτης» στο Αιγάλεω και συμμετείχαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες του Αιγάλεω, άλλες τρεις ομαδικές εκθέσεις του ιδίου Συλλόγου που πραγματοποιήθηκαν στο «Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω- Γιάννης Ρίτσος».

Ο ίδιος Σύλλογος διοργάνωσε άλλες δυο ομαδικές εκθέσεις-στις οποίες έλαβε μέρος- την μια στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αιγάλεω, στην οποία έλαβαν μέρος και εργαζόμενοι καλλιτέχνες του Νοσοκομείου και την δεύτερη  στο «Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζεφυρίου».

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας ΑΣΔΑ, με πρόεδρο του τον αγωνιστή της Δημοκρατίας Παναγιώτη Μπιτούνη, άρχισε να διοργανώνει καλλιτεχνικά φεστιβάλ στις αίθουσες του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου από το έτος 2000 μέχρι το έτος 2008 ανελλιπώς κάθε χρόνο στην οποία έπερναν μέρος εικαστικοί καλλιτέχνες από δέκα Δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Καθιερώθηκε από την πρώτη χρονιά το 2000 η 1η ΔΕΕΤΔΑ και συνεχίστηκαν τα φεστιβάλ με τις 2η-3η-4η-5-6η-7η και 8η ΔΕΕΤΔΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην 6η ΔΕΕΤΔΑ συμμετείχαν 240 καλλιτέχνες όλων των εικαστικών φασμάτων, τα έργα τους δε κάλυψαν σε τρεις τεράστιες αίθουσες εκθεσιακού χώρου, 5.000τμ επιφάνειες. Σε μια πανελλήνια ομαδική έκθεση που διοργάνωσε ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός έλαβε το πρώτο βραβείο.

Το 2011 έλαβε μέρος σε μια ομαδική έκθεση που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ με ένα έργο του υπό την επιμέλεια της Gallery «artkolonaki», σε συνεργασία με την Gallery “art way”. Το 2012 έλαβε μέρος σε ομαδική έκθεση που διοργάνωσε η Gallery «artway» στην αίθουσα του cafe-restored JK kolonaki, όπως επίσης και σε άλλες δυο ομαδικές εκθέσεις που διοργάνωσε η ίδια Gallery στον ίδιο χώρο. Εκτός από τις Εικαστικές του δραστηριότητες έχει ασχοληθεί περιστασιακά με την σκηνογραφία παιδικών μαθητικών θεατρικών παραστάσεων σε σχολεία του Δήμου Περιστερίου, όπως ο «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου, ο «Ματίας ο Πρώτος» της Άλκης Ζέη κ.λ.π. Επίσης είναι μέλος της Παγκόσμιας Εγκυκλοπαίδειας Προσωπικοτήτων «whois who Hubner». Έχει γράψει και τέσσερα βιβλία με αποκλειστικό αντικείμενο την τέχνη με αποτέλεσμα τα βιβλία του μετά την κατοχύρωση των πνευματικών του δικαιωμάτων να βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Βιβλία συγγραφέα

Ελεύθερο σχέδιο για αρχάριους και προχωρημένους

Ελεύθερο σχέδιο για αρχάριους και προχωρημένους

Το βιβλίο «Ελεύθερο σχέδιο για αρχάριους και προχωρημένους», περιλαμβάνει σχεδιασμό προοπτικής ενός σημείου, π.χ. σχεδιασμό ενός δρόμου διπλής κατεύθυνσης με διακεκομμένη διαγράμμιση στο κέντρο του και τον σχεδιασμό μιας δενδροστοιχίας με κυπαρίσσια εκατέρωθεν του δρόμου.

Γενικές αρχές της ζωγραφικής

Γενικές αρχές της ζωγραφικής και της αγιογραφίας

Το βιβλίο Γενικές αρχές της ζωγραφικής και της αγιογραφίας, με τα λίγα κείμενα που περιλαμβάνονται στις σελίδες του, έχουν σαν σκοπό, όχι να μάθουν ακριβώς τον αναγνώστη να ζωγραφίζει, αλλά να τον κατευθύνουν σωστά πάνω στους βασικούς κανόνες της τέχνης και τις αρχές της.