Ελεύθερο σχέδιο για αρχάριους και προχωρημένους

Το βιβλίο «Ελεύθερο σχέδιο για αρχάριους και προχωρημένους», περιλαμβάνει σχεδιασμό προοπτικής ενός σημείου, π.χ. σχεδιασμό ενός δρόμου διπλής κατεύθυνσης με διακεκομμένη διαγράμμιση στο κέντρο του και τον σχεδιασμό μιας δενδροστοιχίας με κυπαρίσσια εκατέρωθεν του δρόμου.
Σε άλλο σχέδιο αναλύω το εργαλείο μέτρησης και μεταφοράς ενός θέματος π.χ. από φωτογραφία σε καμβά διαστάσεων της αρεσκείας μας, είτε απευθείας εκ του φυσικού (όπως ένα τοπίο ή ένα πορτραίτο από μοντέλο). Το εργαλείο αυτό το ονομαζουμε *Μεζούρα* και το βρίσκουμε σε καταστήματα ειδών σχεδίου και ζωγραφικής.
Εκτός από τον σχεδιασμό της προοπτικής ενός σημείου θα βρούμε στο βιβλίο αυτό και σχέδια που αφορούν σε σκεύη καθημερινής χρήσεως και υπάρχουν μέσα στο σπίτι, όπως ένα φλιτζάνι τσαγιού, ένα βάζο για λουλούδια, ένα σχέδιο με σύνθεση αποτελούμενο, από ένα μύλο κοπής πιπεριών, και δύο χάλκινα σκεύη μαγειρέματος, δουλεύοντας τις κυρίως σκιές που αφήνουν τα αντικείμενα, όπως και τις δευτερεύουσες σκιές που τις λέμε σκιές εξ αντανακλάσεως.
Τέλος, το βιβλίο κλείνει με τον σχεδιασμό δύο πορτραίτων, μιας κοπέλας κι ενός γέροντα από το αρχικό στάδιο, μέχρι το τελείωμά τους.
Το βιβλίο «Ελεύθερο Σχέδιο για Αρχάριους και Προχωρημένους» είναι το δεύτερο στη σειρά και απευθύνεται -κυρίως- σε λίγο πιο προχωρημένους ζωγράφους.
Με το βιβλίο αυτό, ανεβάζουμε εικαστικές στροφές σιγά-σιγά, ειδικά όσοι έχουμε εμπεδώσει το βιβλίο με τις «ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ» μπαίνοντας έτσι,σε πιο βαθιά *εικαστικά* νερά.

Φιλικότατα
Αντώνης Γ. Αλεβιζόπουλος

Ζωγράφος – Αγιογράφος – Συγγραφέας

Συγγραφέας: Αντώνης Γ. Αλεβιζόπουλος