Δημοτικό Σχολείο Κλένιας - Ν. Κορινθίας

9 Απριλίου 2024

Ευχαριστώ θερμά το Δημοτικό Σχολείο Κλένιας και την Διευθύντρια του, κυρία Νακοπούλου Λίντα, για την ευγενική της πρόσκληση.

Διαδικτυακή αφήγηση παραμυθιού: «Τολμώ να μιλήσω γι’ αυτό που μου συνέβη!»
Το παραμύθι

«Τολμώ να μιλήσω γι΄ αυτό που μου συνέβη!» αναφέρεται στο δικαίωμα της προστασίας των παιδιών από κάθε είδους παρενόχληση και ιδιαίτερα τη σεξουαλική.
Μέσα από το μαγικό βασίλειο του βυθού και την περιπέτεια της  Λίλας, μιας μικρής φώκιας, τα παιδιά θα αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να μην ντρέπονται να μιλάνε για περιστατικά
παρενόχλησης που μπορεί να τους συμβούν.

Η Λίλα πέφτει θύμα παρενόχλησης από τον κύριο Χταπόδη. Πώς θα αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση; Θα βρει το θάρρος να μιλήσει στους γονείς της και στην αδερφή της, την Έμμα; Ποιον ρόλο θα παίξει η δασκάλα της, η κυρία Ζουζού, η φάλαινα; Πώς θα αντιδράσει η κοινωνία του βυθού μπροστά στην αποκάλυψη αυτού του περιστατικού; Ένα παραμύθι που ενθαρρύνει τα παιδιά να μιλούν για οτιδήποτε τους συμβαίνει!

Ακούγοντας οι μαθητές την αφήγηση του παραμυθιού μου «Τολμώ να μιλήσω γι΄ αυτό που μου συνέβη!» κατανοούν το σημαντικό δικαίωμά τους να λένε ΟΧΙ και να προστατεύουν το σώμα τους. Συνειδητοποιούν ότι έχουν δικαιώματα, τα οποία πρέπει να ακούγονται και να προστατεύονται. Ένα από αυτά είναι η προστασία τους από τη σεξουαλική παρενόχληση, εκμετάλλευση ή κακοποίηση.

Στη συνέχεια, εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, σχετικά με την ιστορία που άκουσαν και ανέφεραν ποια αγαπημένα τους πρόσωπα εμπιστεύονται και μπορούν να εκμυστηρεύονται τα πάντα, χωρίς να ντρέπονται. Απάντησαν στις ερωτήσεις μου, αν πρέπει να έχουν μυστικά από τους γονείς ή τους δασκάλους και εξήγησαν γιατί.

Τέλος, με πολλή φαντασία δημιούργησαν όμορφες ζωγραφιές εμπνευσμένες από τους χάρτινους ήρωες του παραμυθιού, για τις οποίες βραβεύτηκαν.