Θυμός - Φόβος - Ζήλια:
Αξιοποιώντας τα συναισθήματά μου

Τα παραμύθια
«Η βασιλοπούλα που θύμωνε με το παραμικρό!»
«Το αγόρι που νίκησε τον φόβο του!» και
«Το επίμονο πλάσμα της ζήλιας!», ανήκουν στη νέα της σειρά της συγγραφέα, Σταυρούλας Βενιέρη, με τίτλο «Αξιοποιώντας τα συναισθήματά μου!».

Κύριος στόχος κάθε ιστορίας είναι να αντιληφθούν τα παιδιά ότι τα συναισθήματα είναι μέρος του εαυτού μας και πρέπει να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε δημιουργικά.
Επιπλέον, τα παρακινεί με απλό τρόπο να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να δομήσουν την ταυτότητά τους και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία τους.

Τα βιβλία περιλαμβάνουν
● Προτάσεις και δράσεις για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων
● Θέματα συζήτησης εκπαιδευτικών με τους μαθητές
● Ιδέες για ζωγραφική & εύκολες κατασκευές
● Φύλλα δημιουργικής απασχόλησης
● Τις ιστορίες σε μορφή έμμετρου λόγου

* Κάθε ιστορία είναι κατάλληλη για δραματοποίηση, έτσι ώστε να διασκεδάζουν τα παιδιά και να μαθαίνουν μέσα από αυτήν.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης, 3 CD – ROM με το υλικό των βιβλίων.

Αξιοποιώντας τα συναισθήματά μου

Συγγραφέας : Σταυρούλα Βενιέρη

Η βασιλοπούλα που θύμωνε με το παραμικρό!

Κύριος στόχος του έργου είναι να εμπεδώσουν τα παιδιά ότι τα συναισθήματα είναι μέρος του εαυτού μας και πρέπει να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε δημιουργικά. Επιπλέον, τα παρακινεί με απλό τρόπο να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να δομήσουν την ταυτότητά τους και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία τους.

Η παράξενη ιστορία της μικρής κόρης του βασιλιά που ήταν διαρκώς θυμωμένη εξάπτει τη φαντασία των παιδιών και τα προτρέπει να αντιληφθούν ότι είναι φυσιολογικό όλοι μας κάποιες φορές να νιώθουμε θυμό. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθούμε να τον ελέγξουμε, έτσι ώστε να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό και ευγένεια στους συνανθρώπους μας.

Άραγε η βασιλοπούλα θα μάθει να ελέγχει τον θυμό της; Οι γονείς της πώς θα αντιδράσουν μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση που θα αντικρίσουν; Ο γέροντας μάγος τι ρόλο θα παίξει στην περιπέτειά της; Τελικά, θα μπορέσει η βασιλοπούλα να γίνει και πάλι αγαπητή στους φίλους και τις φίλες της;

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα:

Με τη νέα σειρά «Αξιοποιώντας τα συναισθήματά μου!», απώτερος σκοπός μου είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματα είναι είναι φυσιολογικά. Απλά, κάποια μας αρέσουν περισσότερο και κάποια άλλα δυσκολεύουν λίγο την καθημερινότητά μας.
Ακόμη, ευελπιστώ να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα αποδέχονται και ταυτόχρονα, να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Μέσα από το παραμύθι μου «Η βασιλοπούλα που θύμωνε με το παραμικρό», φιλοδοξώ να μεταδώσω μηνύματα στους μαθητές που θα τους βοηθήσουν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τον θυμό τους, να ενεργοποιήσουν τη δυναμική τους στο μέγιστο, να θεμελιώσουν τη πνευματική τους συγκρότηση και την ψυχική τους ισορροπία, κάνοντας τον χαρακτήρα τους να ανθοφορήσει για ολόκληρη τη ζωή τους.

Το αγόρι που νίκησε τον φόβο του!

Κύριος στόχος του έργου είναι να εμπεδώσουν τα παιδιά ότι τα συναισθήματα είναι μέρος του εαυτού μας και πρέπει να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε δημιουργικά. Επιπλέον, τα παρακινεί με απλό τρόπο να ανακαλύψουν την προσωπικότητά τους, να δομήσουν την ταυτότητά τους και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία τους.

Η ιστορία ενός μικρού αγοριού, του Νικηφόρου, που είχε έναν κρυφό φόβο, κάνει τα παιδιά να αντιληφθούν ότι ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που αισθάνονται τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι. Άραγε ο Νικηφόρος θα βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τον δικό του φόβο; Οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές του θα του συμπαρασταθούν όταν μάθουν τι φοβάται; Η δασκάλα του, η κυρία Αθανασία, τι ρόλο θα παίξει; Άραγε, θα δώσει λύση στο πρόβλημα του μαθητή της;

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα:

Με τη νέα σειρά «Αξιοποιώντας τα συναισθήματά μου!», βασικό μου μέλημα είναι να κατανοήσουν τα παιδιά ότι κανένα συναίσθημα δεν είναι κακό, καθώς όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά.
Κάποια μας κάνουν να νιώθουμε άνετα και όμορφα μέσα μας, ενώ κάποια άλλα ίσως μας στεναχωρούν. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, τα συναισθήματα είναι αληθινά και σημαντικά.

Ακόμη, ευελπιστώ να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα αποδέχονται και ταυτόχρονα, να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Έτσι, θεωρώ ιδιαίτερα ουσιαστικό να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει εκδηλώσει φόβο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθουν να συμπάσχουν με τον άλλον και να τον ενθαρρύνουν όταν φοβάται.

Μέσα από το παραμύθι «Το αγόρι που νίκησε τον φόβο του!», φιλοδοξώ να μεταδώσω μηνύματα στους μαθητές που θα τους βοηθήσουν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τον φόβο τους, να ενεργοποιήσουν τη δυναμική τους στο μέγιστο, να θεμελιώσουν την πνευματική τους συγκρότηση και την ψυχική τους ισορροπία, κάνοντας τον χαρακτήρα τους να ανθοφορήσει για ολόκληρη τη ζωή τους.

Το επίμονο πλάσμα της ζήλιας

Κύριος στόχος του έργου είναι να εμπεδώσουν τα παιδιά ότι τα συναισθήματα είναι μέρος του εαυτού μας και πρέπει να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε δημιουργικά. Επιπλέον, τα παρακινεί με απλό τρόπο να ανακαλύψουν την προσωπικότητά τους, να δομήσουν την ταυτότητά τους και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία τους.

Άραγε η ηρωίδα του παραμυθιού, η μικρή Παγώνα, θα καταφέρει να διώξει το επίμονο πλασματάκι της ζήλιας που την ταλαιπωρούσε διαρκώς και δεν την άφηνε σε ησυχία; Οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές της πώς θα την αντιμετωπίσουν; Η δασκάλα της, η κυρία Αλίκη, τι ρόλο θα παίξει και με ποιον τρόπο θα βοηθήσει την Παγώνα;

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα:

Τα μηνύματα που επιθυμώ να μεταδώσω μέσα από τη νέα σειρά «Αξιοποιώντας τα συναισθήματά μου!» είναι να αντιληφθούν τα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματά μας είναι φυσιολογικά και κανένα από αυτά δεν είναι κακό. Θεωρώ λοιπόν, πολύ σημαντικό να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να ελέγχουν τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις τους.

Μέσα από το παραμύθι «Το επίμονο πλάσμα της ζήλιας», τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τον εαυτό τους, να πιστεύουν στις δυνάμεις τους, να αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και να οριοθετούν την ανασφάλειά τους. Επιπλέον, αντιλαμβάνονται πως πρέπει να λειτουργούν με υπευθυνότητα και να διαχειρίζονται σωστά τις αποτυχίες βλέποντάς τες ως ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη.

Η συγκεκριμένη ιστορία μεταδίδει ουσιαστικά μηνύματα στους μαθητές που θα τους βοηθήσουν να νιώθουν χαρούμενοι, να θεμελιώσουν την πνευματική τους συγκρότηση και την ψυχική τους ισορροπία, χτίζοντας υγιείς σχέσεις για ολόκληρη τη ζωή τους. Το κυριότερο από όλα όμως, είναι ότι τους πείθει πως μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους και να οικοδομήσουν με γερά θεμέλια τα δικά τους ονειρικά παλάτια.