Η καταπράσινη συμφωνία

«Η καταπράσινη συμφωνία» είναι ένα παραμύθι που έχει σαν βασικό σκοπό να προβάλλει το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, η ξαφνική περιπέτεια που βιώνουν κάποια ατίθασα ζώα του δάσους αναδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση των υπόλοιπων ζώων, όπως της ελαφίνας δασκάλας, της κυρίας Φίνας, αλλά και του γιατρού, του κυρίου Αρκούδου, βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τα οφέλη που προσφέρουν τα δάση στον άνθρωπο.        

Άραγε θα συνειδητοποιήσουν τα ατίθασα ζώα τη χρησιμότητα και την προσφορά της φύσης αναπτύσσοντας συναισθήματα φροντίδας και προστασίας;

Το βιβλίο περιλαμβάνει προτάσεις και δράσεις για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, θέματα συζήτησης εκπαιδευτικών με τους μαθητές,    ιδέες για ζωγραφική, εύκολες κατασκευές, φύλλα δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και δραματοποίηση των κειμένων, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της θεατρικής αγωγής των παιδιών.

Επιπλέον, περιέχει ολόκληρο το παραμύθι σε μορφή έμμετρου λόγου, διότι η ποίηση αποτελεί ανεκτίμητο πνευματικό αγαθό για κάθε μαθητή!

 

Συμπεριλαμβάνεται CD – ROM με το υλικό του βιβλίου

Η καταπράσινη συμφωνία

Συγγραφέας : Σταυρούλα Βενιέρη

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα:

Γράφοντας το παραμύθι «Η καταπράσινη συμφωνία», κύριο μέλημά μου ήταν να δώσω χαρά στα παιδιά, να μοιράσω χαμόγελα και να τα ευαισθητοποιήσω ώστε να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του δικαιώματος που έχουν να μεγαλώνουν σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον.

Η επαφή με τη φύση δίνει δύναμη και ενέργεια στον άνθρωπο! Ο πλούτος της είναι ευλογία και οι καρποί της τα δώρα της Γης.

Μέσα από αυτό το παραμύθι μου, στοχεύω να διαμορφώσουν οι μαθητές οικολογική συνείδηση και να κατανοήσουν το γεγονός ότι η φύση αξίζει αγάπη, σεβασμό και φροντίδα από εμάς, αξίες σημαντικές που πρέπει να αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά όλων των ανθρώπων.

Πάνω από όλα όμως, επιθυμώ να εμπεδώσουν οι μαθητές πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο δικαίωμά τους και να το διεκδικήσουν! Είναι άλλωστε, επιτακτική ανάγκη όλων των παιδιών να απολαμβάνουν τα αγαθά της φύσης.

Οφείλουμε λοιπόν, να προστατεύσουμε το δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώνει σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα, την πολύτιμη υγεία του. 

Σταυρούλα Βενιέρη