Μια χρωματιστή παρέα

Μέσα από το παραμύθι «Μια χρωματιστή παρέα» η συγγραφέας, Σταυρούλα Βενιέρη, θίγει με σεβασμό και δεξιοτεχνία, το δικαίωμα που έχουν τα παιδιά στο όνομα και την ιθαγένεια.

Οι μικροί πρωταγωνιστές της ιστορίας, η Αγγελική, ο Θοδωρής, η Λουκία και ο Γιάρο, βάζοντας στην παρέα τους τη Σάντρα, μια χαριτωμένη Κινεζούλα, θα μας διδάξουν την αξία της φιλίας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης και το βασικό μήνυμα που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι δηλαδή κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής, τη φυλή και το χρώμα του δέρματός του.

Κύριος σκοπός της συγγραφέα είναι να ευαισθητοποιηθούν και αναρωτηθούν οι μαθητές πώς μπορεί να νιώθει ένα παιδί από ξένο τόπο που επιδιώκει να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, να μάθει τη γλώσσα μας, να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, να κοινωνικοποιηθεί με τους συμμαθητές του και ποια είναι τα συναισθήματά του στις αρνητικές αντιδράσεις και τα προβλήματα που συναντά γύρω του.

Το βιβλίο περιλαμβάνει προτάσεις και δράσεις για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, θέματα συζήτησης εκπαιδευτικών με τους μαθητές, ιδέες για ζωγραφική, φύλλα δημιουργικής απασχόλησης, εύκολες κατασκευές που μπορούν να δημιουργήσουν τα παιδιά με απλά υλικά, καθώς και δραματοποίηση των κειμένων, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της θεατρικής αγωγής των παιδιών.

Επιπλέον, περιλαμβάνει ολόκληρο το παραμύθι σε μορφή έμμετρου λόγου, διότι η ποίηση αποτελεί ανεκτίμητο πνευματικό αγαθό για κάθε μαθητή!

Τέλος, περιέχει πίνακες με πληροφορίες και τηλέφωνα για ζητήματα που αφορούν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Το παραμύθι τιμήθηκε με Β’ Βραβείο Παιδικού – Νεανικού διηγήματος στον 11ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος το 2022.

Περιέχει CD – ROM με το υλικό του βιβλίου

Μια χρωματιστή παρέα

Συγγραφέας : Σταυρούλα Βενιέρη

Διαστάσεις: 23 x 32 εκ.

Σελίδες: 32

Έκδοση: 2023

Περιλαμβάνει CD – ROΜ

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα:

Γράφοντας το παραμύθι «Μια χρωματιστή παρέα», θέλησα να  διασκεδάσω τα παιδιά και ταυτόχρονα, να τους δώσω τροφή για σκέψη, έτσι ώστε να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να υποστηρίζουν την ταυτότητά τους.

Προσπάθησα λοιπόν, να τους κάνω να μπουν στη θέση ενός παιδιού από ξένο τόπο, ίσως με λίγο παράξενο όνομα, με διαφορετική ιθαγένεια από τη δική τους, με άλλες παραδόσεις, ήθη και έθιμα.

Κύριος σκοπός μου είναι να ευαισθητοποιηθούν και αναρωτηθούν οι μαθητές πώς μπορεί να νιώθει το παιδί αυτό που επιδιώκει να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, να μάθει τη γλώσσα μας, να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, να κοινωνικοποιηθεί με τους συμμαθητές του και ποια είναι τα συναισθήματά του στις αρνητικές αντιδράσεις και τα προβλήματα που συναντά γύρω του.

Θεωρώ ότι αποτελεί καθήκον μας να συμβάλουμε ο καθένας με τον τρόπο του όχι μόνο στην προσαρμογή των παιδιών αυτών, αλλά και στην εκπαίδευση όλων έτσι ώστε να κατανοήσουν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμά τους στο όνομα και την ιθαγένεια.

Σταυρούλα Βενιέρη