Φύλλα Εργασίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων:
Δεξιότητες και Δράσεις - 2η σειρά

Η 2η σειρά Φύλλα Εργασίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων – Δεξιότητες και Δράσεις είναι εμπλουτισμένη με καινοτόμες ιδέες παιδαγωγικού υλικού σύμφωνα με τα νέα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Βοηθά τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας να καλλιεργούν τη δημιουργικότητά τους, να ευαισθητοποιούνται και να συνδυάζουν γενικές γνώσεις με τη δυνατότητα εμβάθυνσης σε ουσιαστικά θέματα.

Απώτερος σκοπός της συγγραφέα μέσα από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα Φύλλα Εργασίας, είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πρώτη επαφή και γνωριμία των μικρών μαθητών και μαθητριών, με περιεχόμενο που αφορά στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.  

Ακόμη, ευελπιστεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και να συνεισφέρει έστω και στο ελάχιστο στην ανύψωση των ηθικών τους αξιών, έτσι ώστε να μειωθούν οι επιθετικές συμπεριφορές, η έλλειψη σεβασμού και η μη αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο.

Στοχεύει επίσης, να δώσει τροφή για σκέψη στα παιδιά που θα τα βοηθήσει να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους και να ενδυναμώσουν τον χαρακτήρα τους, έτσι ώστε να χτίσουν σε γερά θεμέλια τις σχέσεις τους με τους άλλους.

Τέλος, φιλοδοξεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να δράσουν, να ευαισθητοποιηθούν, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ο αυριανός, υπεύθυνος, ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης. Οι μαθητές πρέπει να μάθουν να δημιουργούν μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας και να αναπτύσσουν δεξιότητες που θα συμβάλουν στην ουσιαστική ένταξή τους στην κοινωνία του αύριο και στη συνύπαρξή τους με τους άλλους ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Η 2η σειρά αποτελείται από 5 τόμους με 284 φύλλα εργασίας συνολικά και 5 CD-ROM, τα οποία συνοδεύουν κάθε τόμο.

Φύλλα Εργασίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων – Δεξιότητες και Δράσεις 2η σειρά

Συγγραφέας : Σταυρούλα Βενιέρη

1ος τόμος

Παιδιά και δικαιώματα - Τόμος Α'

Ο 1ος τόμος της σειράς Παιδιά και Δικαιώματα Α΄ περιλαμβάνει 56 φύλλα εργασίας που αναφέρονται στα Δικαιώματα του Παιδιού και συγκεκριμένα, στις διαθεματικές ενότητες της ισότητας, της επιβίωσης, της ανάπτυξης, το δικαίωμα στο όνομα, την ιθαγένεια, την ταυτότητα, τη θρησκεία, την οικογένεια, την προστασία από την απαγωγή, την ελευθερία έκφρασης και λόγου, τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα της πληροφόρησης των παιδιών.  

ΦΕ2-1 Παιδιά και δικαιώματα

2ος τόμος

Παιδιά και δικαιώματα - Τόμος Β'

Ο 2ος τόμος της σειράς Παιδιά και Δικαιώματα Β΄ περιλαμβάνει 56 φύλλα εργασίας που αναφέρονται στα Δικαιώματα του Παιδιού και συγκεκριμένα, στις διαθεματικές ενότητες φαγητό, νερό, ρουχισμός, παιχνίδι, ψυχαγωγία, δικαιώματα των προσφυγόπουλων, των μεταναστών, των παιδιών με αναπηρία και αυτών που ανήκουν σε μειονότητα.

Ακόμη, αναφέρονται στην προστασία της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασιακής εκμετάλλευσης, σε κάθε μορφή σεξουαλικής βίας και στο δικαίωμα όλων των παιδιών να ζουν σε έναν κόσμο ειρηνικό.

3ος τόμος

Καλλιεργώντας τις αξίες

Ο 3ος τόμος της σειράς περιλαμβάνει 60 φύλλα εργασίας με διαθεματικές ενότητες που αναφέρονται σε 30 ανθρώπινες αξίες, όπως σεβασμός, αλληλεγγύη, καλοσύνη, ελευθερία, ειρήνη, αυτοσυγκράτηση κ.ά.

Τα συγκεκριμένα φύλλα εργασίας δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά μέσα από απλές ερωτήσεις, παραδείγματα, τεστ και λαβυρίνθους, να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα των αξιών στη ζωή μας, να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες και να ενισχύσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

ΦΕ2-3-Καλλιεργώντας τις αξίες
ΦΕ2-4-Φράσεις και εκφράσεις

4ος τόμος

Φράσεις και εκφράσεις που δυναμώνουν και τονώνουν

Ο 4ος τόμος της σειράς περιλαμβάνει 56 φύλλα εργασίας με διαθεματικές ενότητες που αναφέρονται σε 28 Φράσεις και Εκφράσεις που τονώνουν το ηθικό των παιδιών, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους και γιγαντώνουν την ψυχή τους.

Μέσα από το πλούσιο υλικό των συγκεκριμένων φύλλων εργασίας, τα παιδιά ανατροφοδοτούν τον πνευματικό τους κόσμο, αποκτούν επικοινωνιακές δεξιότητες, εκφράζουν επιθυμίες και γεμίζουν δύναμη λέγοντας ή ακούγοντας φράσεις, όπως “Ενθουσιάζομαι να παίζω μαζί σου!” ή “Σου αξίζουν πολλά μπράβο!” ή “Με γεμίζεις υπερηφάνεια!”.

5ος τόμος

Οι σημερινοί μαθητές, ενεργοί, αυριανοί πολίτες

Ο 5ος τόμος της σειράς περιλαμβάνει 56 φύλλα εργασίας με τη διαθεματική ενότητα Οι σημερινοί μαθητές, αυριανοί, ενεργοί πολίτες, τα οποία δίνουν στα παιδιά τα πρώτα ερεθίσματα σχετικά με την έννοια του ενεργού πολίτη και πώς σχετίζεται με την καθημερινότητά μας.

Μέσα από τις ομαδικές δραστηριότητες, οι μαθητές κατανοούν τη σημασία της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας αποκτώντας βιώματα και πρότυπα που είναι ικανά να στηρίξουν τα βήματα της εξέλιξής τους σε ενεργούς πολίτες και να αναπτύξουν την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμησή τους. 

ΦΕ2-5_Μαθητες-Πολιτες-_cover